والدینِ کودکانی که خطرات اینترنت را به جان می خرند باید مراقب بسیاری از نشانه ها باشند. شما فرزندتان را بهتر از هر کس دیگری می شناسید بنابراین از تجربه و غریزه تان پیروی کنید!
تغییر صفحه
اگر کودکتان هنگام ورود به اتاقش، به سرعت صفحه را تغییر می دهد یا مانیتور را خاموش میکند، احتمالا او مشغول تماشای چیزی است که نمیخواهد شما آن را ببینید. خونسرد باشید. از او بخواهید شما را نیز در تماشای آن چه می بیند سهیم نماید. اگر موضوع نامناسبی بود، با کمال ادب و آرامش، به او بگویید که نباید آن موضوع را نگاه کند.
بدون صحبت اولیه با کودک، هرگز او را سرزنش نکنید.
تماسهای تلفنی
اگر کودکتان به طور ناگهانی با افراد غریبه (و یا حتی کودکان دیگر) تماسهای تلفنی برقرار کند، ممکن است با مشکل جدی روبه رو شوید. یک سیستم تلفنی تشخیص مخاطب [۳۲]روی تلفن نصب کنید تا بدانید از طرف چه کسانی بوده و از فرزندتان بخواهید آنها را معرفی کند.
ساعت های خاصی از شب
اگر کودکتان در ساعاتی از شب مشغول تایپ باشد احتمالا در حال چت[۳۳] کردن است؛ این فعالیت باید در ساعات و مکانهایی انجام شود که تحت نظارت شما باشد.
استفاده ی افراطی کودکان یا نوجوانان از سرویس های اینترنتی، به خصوص در ساعات دیروقت شب می تواند دلیلی بر دل نگرانی والدین باشد.
اگر کودکتان خیلی ناگهانی، پول نقد یا هدایای توجیه ناپذیر و یا لباس ناآشنایی به دست آورد، ممکن است عاملی برای نگرانی شما به وجود آورد. خلافکاران اغلب با صرف مقدار زیادی پول با کودک طرح دوستی و آشنایی می ریزند تا اعتماد و اطمینان او را جلب کنند.
علایم گوشه گیری
اگر متوجه شدید که فرزندتان از دوستان و خانواده به خصوص بعد از استفاده از اینترنت دوری می کند باید مراقب باشید و دلایل آن را جستوجو کنید.
سوء استفاده کنندگان از کودکان و دیگر مجرمان که به بچه های مورد هدفشان نظر دارند، تلاش می کنند تا فاصلهای بین کودکان و کسانی که از آنها حمایت یا مراقبت می کنند ایجاد نمایند. هر چه خلاء بین کودک و خانواده اش بیشتر باشد، متجاوز آسان تر می تواند ارتباط ایجاد کند.
دیدار دوستان
اگر حس می کنیدکه فرزندتان کارهای عجیب و غریب انجام می دهد و به این دلیل دوستانش او را به ندرت ملاقات می کنند، سعی کنید با دوستان فرزندتان صحبت کنید و در صورتی که هر چیز غیر اخلاقی وجود دارد از آنان سوال نمایید.
غیر منطقی مداخله نکنید
گاهی اوقات که دوست فرزند شما به دفعات زیادی فرزندتان را ملاقات می کند و هدفش مشاهده ی موضوعات نامناسب آنلاین است، باید مراقب باشید.
در اداره ی هر موقعیتی با تدبیر باشید
نشانه های زیادی وجود دارد که باید شما را به عنوان والدین کودک نگران کند. البته هیجان زده شدن یا سرزنش کردن کمکی به موقعیت نمی کند.
وظیفه شماست که به عنوان یک فرد بزرگسال خونسرد باشید و سعی کنید بفهمید مشکل کجاست و یک راه حل مناسب پیدا کنید.
هرزه نمایی (توزیع تصاویر مستهجن) کودک یا هر گونه فعالیت غیر قانونی که در مورد کودک اعمال می شود، باید به نزدیکترین اداره ی پلیس گزارش شود.
رهنمودهایی برای والدین
برای انجام وظیفه تان به یک برنامه متکی نباشید.
فیلتر کردن[۳۴] و مسدود کردن برنامه میتواند بخشی از برنامه ی امنیتی اینترنت شما در خانه باشد اما این برنامه ها، جای یک پدر و مادر دلسوز و دلواپس را نمی گیرد.
فعال باشید
وقت زیادی را صرف صحبت کردن با والدین دیگر و گوش کردن به صحبتها و تجربیات آنان نمایید. به روش ها و ابزاری برای برقراری ارتباط با کودکتان بیندیشید و آنان را از خطرات گشت و گذار در اینترنت آگاه نمایید. هرگز برای صحبت با کودکتان فرصت را از دست ندهید.
هوشیار باشید
مراقب فایلهای گرافیکی دریافت[۳۵] شده با پسوند tif,bmp,gif,jpg و فرمتهای pcx و یا فایلهای مستند با پسوند doc، docx و pdf باشید. این فایلها ممکن است موضوعات نامناسبی از اینترنت در خود داشته باشند. در مورد مسدود کردن، فیلتر کردن و برنامه های درجه بندی / دسته بندی / ارزیابی، تحقیق کنید و روش های به کارگیری آنها را در رایانه بیاموزید. شما باید همیشه یک قدم از فرزندتان جلوتر باشید.
از برنامه های ارزیابی محتوای سایت ها و فیلتر استفاده کنید
در حال حاضر سرویس هایی وجود دارد که سایت های اینترنتی را از نظر محتوا، طبقه بندی و ارزیابی می کنند (مانند برنامه های فیلتر و مرورگرهای وب). این سرویسها به والدین اختیار می دهد تا انواع سایت هایی را که نامناسب هستند مسدود نمایند.
این برنامه ها به روش های مختلفی عمل می کنند. بعضی سایت هایی را که شامل موضوعات نامناسب هستنند مسدود می کنند؛ بعضی کاربران را از ورود انواع خاصی از اطلاعات نظیر اسم و آدرس شان منع می کنند؛ دیگر برنامه ها، کودکان را از اتاق های گفتوگو برحذر می دارند یا توانایی ها را در ارسال یا خواندن ایمیل محدود می نمایند.
مشارکت با کودک
سرویس ها و برنامه هایی را که کودکتان از آنها استفاده می کند بشناسید. از آنان بخواهید به شما نشان دهند اتاق گفت وگوی مورد علاقه شان چگونه کار می کند یا بازیهای آنلاینی که در آنها شرکت می کنند چگونه است.
قول دهید و سر قولتان بمانید!
به کودکتان قول بدهید که اگر او با مشکلی در رابطه با یک موقعیت آنلاین نزدتان آمد، عصبانی نشوید. خونسرد باشید و یادتان باشد کودکانتان به شما اعتماد کرده اند که کمکشان کنید.
نگذارید آنها سرخورده شوند! به آنان کمک کنید تا با مشکل کنار بیایند.
دست پیش بگیرید
با کودکانتان درباره ی مواردی که ممکن است به صورت آنلاین با آنها مواجه شوند، صحبت کنید. کودکان را از آنها نترسانید اما به آنها یاد دهید که ارزشهای آفلاین[۳۶] با ارزشهای آنلاین[۳۷] برابری می کند.
دیگر علایق کودکان را تشویق نمایید
کودکان نباید وقت زیادی را به صورت آنلاین صرف کنند چون برای سلامتی مضر است. آنان را به انجام فعالیتهای دیگر نظیر ورزشهای بیرون از خانه ترغیب نمایید.
یک سرمشق باشید
اگر شما یک نرم افزار[۳۸] غیر مجاز یا دیگر موارد دارای حقوق انحصاری را دانلود می کنید یا از مطالب غیر مجاز استفاده می کنید از فرزندتان چه انتظاری دارید!!!
زمان و مکان
کامپیوتر را در یک اتاق معمولی جایی که در معرض دیدتان است نگه دارید!
اجازه ندهید یک غریبه با کودکتان تنها باشد. نگذارید آنها از طریق کامپیوتر با هم در ارتباط باشند. فقط وقتی شما در خانه بیدار هستید اجازه دهید فرزندتان به اینترنت دسترسی یابد. اگر آنان نمی توانند تا پاسی از شب بیرون باشند، پس نباید به اینترنت نیز دسترسی داشته باشند.
از به کارگیری کامپیوتر نترسید
از کامپیوتر یا اینترنت نترسید. آنها ابزار جالبی هستند که میتوانند زندگی هر عضو خانواده را پربار کنند. به غرایز خود اعتماد کنید و درست طبق آن عمل نمایید. هر چه بیشتر بدانید بهتر می توانید از خانواده تان حمایت کنید.
با داشتن مسئولیت در قبال استفاده های آنلاین کودکانتان از کامپیوتر، شما میتوانید به میزان زیادی هرگونه خطر بالقوه ی اینگونه استفاده را کاهش دهید. به موارد زیر به عنوان یک قاعده توجه کرده و به فرزندتان یادآوری کنید.
- هرگز اطلاعات شخصی را اعلام نکنید.
- آدرس منزل، اسم مدرسه یا شماره تلفن نباید به افراد غریبه داده شود.
- سرویسهای اینترنتی را که کودکتان از آنها استفاده می کند، بشناسید.
- اگر نمیدانید چگونه به سیستم وارد شوید از فرزندتان بخواهید به شما نشان دهد. پی ببرید سرویس اینترنتی مورد استفاده ی او چه نوع اطلاعاتی ارائه می کند و آیا روشهایی برای والدین وجود دارد که جلوی موضوعات را بگیرد.
- هرگز به کودک اجازه ندهید یک ملاقات ترتیب دهد.
راهنمای نگارش پایان نامه در مورد تحلیل جامعه شناختی تاثیرسایت ها ی اینترنتی بر اجتماعی شدن کودکان ...