علف وبرگ
-
-
-
تقریبا ۸۰
-
آب بنفش متمایل به آبی
(kg/m3) 25
-
-
۷
۵
۳-۱-۷ روش طراحی هاضم و محاسبه حجم آن
اساسیترین قسمت یک رآکتور بیوگاز روش طراحی آن است . در دایجستر پس از ورود مواد اولیه و تثبیت درجه حرارت و رطوبت (عدم نفوذ آب) و عدم نفوذ هوا ، تخمیر یا تجزیه غیرهوازی توسط باکتریهای متان زا صورت می گیرد و بدین ترتیب گاز در این مخزن تولید می شود. ساختمان این مخزن با توجه به شرایط آب و هوایی و امکانات فنی و اقتصادی متفاوت است. مثلاً در مناطق سردسیر در عمــق زمین قــرار می گیرد و دیـواره های آن عایق بندی می شود و یا در مناطقی که باران زا و احتمال نفوذ آب به داخل آن می باشد.
بدنه هاضم را برای جلوگیری از نفوذ آب، آببندی و قیراندود میکنند تا هم مانع نفوذ آب گردد و هم درجه حرارت آن ثابت بماند . مجراهای ورودی و خروجی در داخل مخزن باید به طریقی طراحی و اجرا شود تا با ورود مواد جدید ، مواد تخمیر شده از کف مخزن به بالای آن منتقل شده و به داخل حوضچه خروجی هدایت گردد. در بعضی مواقع در داخل مخزن یک همزن نیز تعبیه می کنند که این امر نقش مهمی در تولید گاز دارد. حجم دایجستر با بهره گرفتن از رابطه (۳-۱۵) به دست می آید.
رابطه (۳-۱۵)
حجم دایجستر بر حسب متر مکعب
۳-۱-۸ روش محاسبه حجم مخزن خروجی یا نگهدارنده گاز
هاضم دارای حفره ورودی و همچنین یک حوضچه خروج کود می باشد. برای محاسبه شعاع آن و سایر قسمت ها باید ابتدا نسبت حجم مخزن نگهدارنده گاز به حجم هاضم از رابطه (۳-۱۶) محاسبه شود. بعد از یافتن نسبت، به شکل ۳-۱ مراجعه می شود.
رابطه (۳-۱۶)
: حجم مخزن نگهدارنده به لیتر
۳-۱-۹ روش محاسبه قطر لوله ورودی مخزن هاضم
در هاضمهای مدل چینی حوضچه ورودی در سطح فوقانی زمین و اکثرا در داخل طویله در مقابل حوضچه خروجی در طرف دیگر هاضم ساخته شده و از طریق مجرای ورودی مواد اولیه را که با آب مخلوط شده به قسمت تحتانی هاضم انتقال میدهد و عمل اصلی این حوضچه اختلاط آب و مواد اولیه است که این عمل با چوبدستی و یا همزن فلزی انجام میگیرد. معمولاً قطر لوله ورودی به هاضم از مخزن مخلوط کننده ای آب و خوراک به دایجستر بین ۱۰ تا ۳۰ سانتیمتر است. ابعاد حوضچه مخلوط کننده آب و خوراکی که با توجه به حجم آب وخوراک در نظر گرفته می شود که به صورت گرد و چهارگوش ساخته می شود. جدول ۳-۲ برای استخراج ابعاد هاضم چینی، شکل ۱-۱ و جدول ۳-۵ برای استخراج ابعاد هاضم هندی، شکل ۱-۲ به کار میرود.
جدول ۳-۲ انتخاب مشخصات هاضم چینی (ساسه ،۱۳۷۴)