متغییر وابسته:
مشروعیت سیاسی در نظریه سیاسی آیت الله مصباح یزدی و امام خمینی ره
د - اهمیت و ضرورت انجام تحقیق (شامل اختلاف نظرها و خلاءهای تحقیقاتی موجود، میزان نیاز به موضوع، فواید احتمالی نظری و عملی آن و همچنین مواد، روش و یا فرایند تحقیقی احتمالاً جدیدی که در این تحقیق مورد استفاده قرار میگیرد:
نظریه های سیاسی- اجتماعی در یک مجموعه تمدنی را باید به عنوان وجهی از گفتگوی جاری میان اعضای این مجموعه با کلیت های اجتماعی در حال عمل کردن درون آن ها دانست. به همین دلیل ضرورت دارد تا مطالعاتی مداوم درباره منطق درونی هرکدام از این نظریه ها صورت پذیرد. مطالعه ای که در نهایت به عنوان بررسی موشکافانه چگونگی عوامل تاثیر گذار بر زندگی اجتماعی اعضای یک مجموعه تمدنی باید مورد توجه قرار بگیرد. اهمیت مطالعه حاضر در همین نکته نهفته است. به واقع این مطالعه سعی دارد تا به بررسی چگونگی تاثیر گذاری و عمل کردن رابطه مردم- مشروعیت در نظریات سیاسی دو تن از تاثیرگذاران اندیشه سیاسی اسلامی در دوران معاصر بپردازد. مشروعیت چنان که توسط آیت الله مصباح یزدی تئوریزه و بیان شده است در مقایسه با چیزی که امام خمینی ره از مفهوم مشروعیت و رابطه آن با مردم مورد نظر داشته اند. تا همپوشانی ها و زوایای این دو نظریه و تاثیرات سیاسی ممکن آن ها بر روی زندگی سیاسی ایرانیان را مورد بررسی قرار دهد.
ه- مرور ادبیات و سوابق مربوطه (بیان مختصر پیشینه تحقیقات انجام شده در داخل و خارج کشور پیرامون موضوع تحقیق و نتایج آنها و مرور ادبیات و چارچوب نظری تحقیق):
سابقه مطالعات این چنین در اندیشه سیاسی مسلمانان به مطالعات جدید معاصر بر می گردد. درواقع اندیشیدن در باره اندیشه های نظریه پردازان سیاسی و ارزیابی آن ها برای رسیدن با درکی مقایسه ای از کلیت های تئوریک در ساحت اندیشه و بررسی تاثیرگذاری های این اندیشه در زندگی سیاسی به حدود ۵۰ سال پیش در ایران باز می گردد. هرچند نمونه های موفق تر آن تنها حدود بیست سال است که در جامعه علمی ما به وجود امده است. نمونه هایی مانند نوشته های ارزشمند دکتر داوود فیرحی استاد محترم دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران که از نظر روش شناختی بسیار غنی است یا مطالعات آقای دکتر سید جوادطباطبایی که پیوند های تاریخی اندیشه های متفکران ایرانی-اسلامی را به طور مفصل مورد بررسی قرار داده اند. نام نبردن از آثار مهم دیگری که در این زمینه وجود دارند البته نشان دهنده فقدان یا ضعف آن تلاش ها نیست بلکه در این جا فقط خواستیم به نمونه های متعالی موجود اشاره ای کرده باشیم.
به دین منظور سعی خواهیم کرد تا در یک بررسی مقایسه ای و به طور جداگانه مفهوم مشروعیت و رابطه آن با مردم را برای هر کدام از اندیشمندان مورد نظردر یک فصل مورد مطالعه قرار داده، سپس در فصل نتیجه گیری هم پوشانی ها و زوایای هر نظریه با دیگری را به بررسی بنشینیم. همین طور در فصل ابتدایی فهمی از مفهوم مشروعیت درعلوم سیاسی ارائه خواهیم داد. به لحاظ روش شناسی رساله حاصل رساله ای مقایسه ای و تطبیقی است.
و – جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق:
مطالعه حاضر از یک جنبه اساسی می تواند به عنوان مطالعه ای جدید مورد نظر قرار بگیرد: تا جایی که بررسی و مطالعات اکتشافی محقق نشان می دهد، مطالعه در اندیشه سیاسی متفکران مسلمان تاکنون بررسی روش مند مشخصی نبوده است و همواره مطالعاتی برای دست یازیدن به نتایجی بیرون از خود این دستگاه های فلسفی انجام گردیده اند. به طور خاص این مسئله را می توانیم در جایی ببینیم که مطالعه در اندیشمندان سیاسی مسلمان- مخصوصا متفکران معاصر- یا در جهت تائید و تشویق و تصدیق این نظریات بوده است و یا برای رد آن ها و به طور کلی مطالعاتی ایدئولوژیک بوده است. در حالی که مطالعه حاضر بدون این که نظری مثبت یا منفی درباره نظریه سیاسی آیت الله مصباح یزدی داشته باشد، تمرکز خود را بر ردیابی منطق درونی آن نهاده است.و مطالعه ای است در منطق نظریه سیاسی این متفکر معاصر سیاسی شیعه در چارچوب یک مطالعه نظری. و مقایسه آن با درکی که امام خمینی ره درباره مشروعیت سیاسی ارائه داده است.
ز- اهداف مشخص تحقیق (شامل اهداف آرمانی، کلی، اهداف ویژه و کاربردی):
به طور کلی باید گفت که رابطه بین جامعه و نظریه پردازان سیاسی اش رابطه دو طرفه است. به این معنا که نظریه ها بیان کننده ی باید ها و بایسته های جامعه اند و جوامع ؛ شکل دهنده و تعیین کننده محدودیت های نظریه ها . .بر این اساس هدف نهایی ما بررسی آن شکل نهایی است که دو فهم متفاوت از مشروعیت سیاسی در بین دو متفکر سیاسی شیعه به جامعه و دولت در ایران داده اند. همین طور ردیابی زمینه های تحول جامعه و نظریه سیاسی و دولت از خلال مفهوم مشروعیت از اهداف دیگر این تحقیق است.
ح – در صورت داشتن هدف کاربردی، نام بهرهوران (سازمانها، صنایع و یا گروه ذینفعان) ذکر شود (به عبارت دیگر محل اجرای مطالعه موردی):
ط- سؤالات تحقیق:
در نظام فلسفی آیت الله مصباح یزدی چه رابطه ای بین مشروعیت و مردم وجود دارد؟
در نظام فلسفی حضرت امام خمینی ره چه رابطه ای بین مشروعیت و مردم وجود دارد؟
چه ارتباطی ما بین مفهوم مشروعیت و رابطه آن با مردم در نظریه سیاسی امام ره و آیت الله مصباح یزدی وجود دارد؟
ی- فرضیه های تحقیق:
فرضیه اصلی:
ارتباط مستقیمی بین مفهوم مشروعیت در نظام سیاسی امام خمینی ره و مصباح یزدی با شکل نظام سیاسی موجود در نظریه سیاسی آن ها وجود دارد.
فرضیه رقیب:
هیچ ارتباطی بین مفهوم مشروعیت در نظام سیاسی امام خمینی و مصباح یزدی با شکل نظام سیاسی موجود در نظریه سیاسی آن ها وجود ندارد.
فرضیه فرعی:
رابطه مشروعیت-مردم زمینه اساسی شکل گیری یک نظریه سیاسی است.
باورهای خاص در زمینه مشروعیت؛ اشکال خاصی از دولت را در نظریه پردازی سیاسی را به وجود می آورند.
ک- تعریف واژه ها و اصطلاحات فنی و تخصصی (به صورت مفهومی و عملیاتی):
۵-روش شناسی تحقیق:
الف- شرح کامل روش تحقیق بر حسب هدف، نوع داده ها و نحوه اجراء (شامل مواد، تجهیزات و استانداردهای مورد استفاده در قالب مراحل اجرایی تحقیق به تفکیک):
تذکر: درخصوص تفکیک مراحل اجرایی تحقیق و توضیح آن، از به کار بردن عناوین کلی نظیر، «گردآوری اطلاعات اولیه»، «تهیه نمونههای آزمون»، «انجام آزمایشها» و غیره خودداری شده و لازم است در هر مورد توضیحات کامل در رابطه با منابع و مراکز تهیه دادهها و ملزومات، نوع فعالیت، مواد، روشها، استانداردها، تجهیزات و مشخصات هر یک ارائه گردد.
ب- متغیرهای مورد بررسی در قالب یک مدل مفهومی و شرح چگونگی بررسی و اندازه گیری متغیرها:
ج – شرح کامل روش (میدانی، کتابخانهای) و ابزار (مشاهده و آزمون، پرسشنامه، مصاحبه، فیشبرداری و غیره) گردآوری دادهها :
روش مورد استفاده در این مطالعه کتابخانه ای و جمع آوری داده ها با بهره گرفتن از منابع در دسترس است.
د – جامعه آماری، روش نمونهگیری و حجم نمونه (در صورت وجود و امکان):
هـ - روشها و ابزار تجزیه و تحلیل دادهها:
۶- استفاده از امکانات آزمایشگاهی واحد:
آیا برای انجام تحقیقات نیاز به استفاده از امکانات آزمایشگاهی واحد علوم و تحقیقات میباشد؟ بلی خیر
در صورت نیاز به امکانات آزمایشگاهی لازم است نوع آزمایشگاه، تجهیزات، مواد و وسایل مورد نیاز در این قسمت مشخص گردد.
نوع آزمایشگاه | تجهیزات مورد نیاز | مواد و وسایل | مقدار مورد نیاز |
امضاء استاد راهنما: امضاء مدیرگروه تخصصی:
زمان بندی انجام تحقیق: