کششی انقباضی تعادلی پیچشی معکوسی انبساطی
شکل ۲-۱ تمرینات یوگا
سلام بر خورشید جزء حرکات تعادلی است و از ۳ قسمت فرم، انرژی و سانترا تکشیل شدهاست. مهمترین آسانا در یوگا است و حرکات آن به صورت چرخهای اجرا می شود و تنفسها در تمام حالات آن کنترل می شود. یعنی هر وقت که بدن به جلو خم می شود بازدمو هرگاه به عقب میرود عمل دم انجام می شود (۲۲).
۲-۲-۶-۱- آسانا
پتانجلی معتقد است که انجام آساناها باعث استحکام بدن و ذهن می شود. آسانا دانشی است که به شکل گیری گوناگون جسمی مربوط می شود و اعمال فیزیولوژیک و سایکولوژیک (جسمی و روانی) بدن را تحت نظم روحی واحدی در میآورد که با اصول یوگا منطبق است (۵۸).
از نکاتی که در مورد اهمیت آسانا وجود دارد این است که: ۱- ذهن ما را آماده می کند تا جسم را سالم کنیم. آشنا شدن با سه پدیده انقباض، کشش و رهایی و تفکیک و تشخیص این سه حالت در بدن موضوع مهمی است. ۲- آساناهای آرام بخش که حالت سکون و تمرکز ایجاد می کند، تعادل بیشتری بین قوای روحی و جسمی برقرار می کنند. آساناهای نیرو بخش حرکاتی هستند که آن دسته از عضلات بدن را که در زندگی روزمره به طور فعال به کار گرفته نمی شود، ورزش می دهند و مانع از تحلیل رفتن و ضعیف شدن آنها می شود (۴).
۲-۲-۶-۱-۱- تفاوت بین تمرینات بدنی یوگا (آسانا) و دیگر تمرینات بدنی
تمرینات و ورزشهای بدنی عادی تأکید زیادی بر حرکات عضلات دارند. در حالی که تمرینات بدنی یوگا، عکس این حالت میباشد. زیرا در ورزشهای عادی میزان زیادی اسید لاکتیک در الیاف و بافتهای عضله تولید و همین باعث کوفتگی عضلات می شود. ولی در هنگام انجام آساناها تأثیر اسید اضافه وکوفتگی توسط مواد قلیائی موجود در الیاف عضلانی خنثی می شود و البته این عمل با تنفس عمیق اکسیژن انجام می شود.
برخلاف دیگر سیستمهای بدنی، آساناها بر روی اندامهای داخلی تأثیر بسزایی دارد و همان طور که باعث بهبود عملکرد عضلات می شود بر روی غدد و ارگانها هم تأثیر مثبت باقی میگذارد. اندامهای داخلی، پیامها و تحریکات را از طریق حرکات گوناگون و مختلف آساناها دریافت کرده و بدین ترتیب عملکردشان هماهنگی بیشتری مییابد. سیستم درونریز (غدد و هورمونها) دوباره فعال شده و به متعادل شدن تحریکات و همچنین به پیشرفت نیروی روانی کمک مینماید در نتیجه شخصی که یوگا تمرین می کند از عمر طولانی برخوردار میگردد.
انجام آرام و آگاهانه (هوشیاری تمام) آساناهای یوگا علاوه بر فواید فیزیکی باعث تقویت نیروهای روانی، تمرکز و مدیتیشن خواهد شد.
با تخلیه ادرار و دیگر مواد زاید بدن به کمک آسانای یوگا مقاومت بدن در برابر بیماریها بالا میرود و با آسانای یوگا قدرت و قابلیت انعطافپذیری بدن افزایش مییابد و بدن نرم می شود و این باعث می شود که شخص علاوه بر عمر طولانی جوانتر هم به نظر برسد. زیرا حفظ سلامتی و جوانی بستگی به قابلیت انعطاف ستون فقرات دارد (۵۸، ۶۶).
در ضمن برای اجرای آساناهای یوگا تنها چند وسیله کوچک کافی است و همچنین تمرینات یوگا کاملا انفرادی است در حالی که در دیگر تمرینات بدنی برای انجام تمرینات معمولا به دو یا چندین نفر احتیاج است (۶۶).
۲-۲-۶-۱-۲- مشخصات یک آسانای مطلوب
آرامش و آسایش طبیعی
آرامش و سهولت تنفس
وجود حس آرامش عمیق در داخل عضلات
برای تسلط یافتن بر آساناها، قدم اول گسترش آگاهی از جزء به جزء بدن به کل بدن است. قدم بعدی انطباق و همزمانی تنفس با انجام هر حرکت است. این هماهنگی تنفس کامل کننده وضعیت و فرم تمرین است (۴).
۲-۲-۶-۲- اصل ریلکس یا شاواسانا
هنگامی که جسم و ذهن به طور مداوم کار می کنند، بازدهی آنان تقلیل مییابد. اکثر مردم مشکل میتوانند به آرامش دست یابند زیرا در خانه و مدرسه چیزی نیاموختهاند. مردم فراموش کرده اند که ریلکس و استراحت راه طبیعی جبران نیروهای از دست رفته میباشد و حتی برخی مردم در هنگام استراحت هم نیز مقداری از نیروی روانی و فیزیکی را صرف این عمل می کنند. از دیدگاه یوگا آرامش و انبساط خاطر واقعی حالتی از مشاهده بدون مداخله است. کسی که در آرامش واقعی غوطهور است به هر آنچه که در اطراف او میگذرد آگاه است. ولی هیچ دخالتی در آن ندارد و در سکوت فقط نظارهگر اوضاع است. با یادگیری فنون ریلکس افراد قادر خواهند بود که هزینه انجام کار را به حداقل برسانند. در طول مرحله ریلکس کامل عضلات، هیچ گونه انرژی کامل یا پرانا استفاده نمی شود. اگر چه مقدار اندکی برای جریان گردش خون و نگه داشتن بدن در حالت عادی مصرف می شود (۳۵، ۵۷).
در یوگا برای رسیدن به ریلکس کامل از سه روش استفاده می شود ۱) فیزیکی ۲) روانی ۳) روحی. ریلکس زمانی کامل می شود که شخص به مرحله ریلکس روحی برسد.
۱) ریلکس فیزیکی: هر عملی الهام گرفته از فکر و اندیشه است. ذهن پیغامی به عضلات فرستاده و دستور انقباض را به آنها میدهد سپس پیغام دیگری فرستاده و به عضلات خسته فرمان استراحت و ریلکس میدهد. ریلکس فیزیکی ابتدا از انگشتان آغاز شده سپس به بالا یعنی چشمها و گوشها میرسد و سپس به آرامی پیام ریلکس به کلیهها، کبد و دیگر اندامهای بدن صادر می شود. این نوع ریلکس شاواسان یا حالت مرده نامیده می شود.
۲)ریلکس روانی: هنگامی که بحران و فشار روانی پدید می آید. لازم است که به مدت چند دقیقه به آرامی و به طور منظم عمل تنفس انجام شود. در این حالت آسودگی لمس خواهد شد. در اینجا نوعی احساس بیوزنی و پرواز به وجود خواهد آمد.
۳)ریلکس روحی: ریلکس کامل در واقع زمانی حاصل می شود که انسان خویشتن را ازخود آگاهی جدا سازد. در اینجاست که یک یوگی در خود نیرومندی، آرامش و نشاط به عبارت دیگر آگاهی خالص مییابد و میداند که منبع تمام نیروها، دانش، آرامش و نیرو در خود میباشد نه در جسم (۵۷).
شاواسانا مروتاسانا نیز میباشد. این آسانا برای مدیتیشن و پرانایاما مفید است. شاواسانا به عضلات و رگهای خونی نرمی و آرامش میبخشد. اگر چه این آسانا ساده به نظر میرسد اما تبحر در آن مشکل است. اجرای این آسانا به رهایی فکر از جسم کمک می کند و باعث می شود یوگی در حداقل زمان ممکن به آرامش فکری و جسمی برسد. آرامشی که در دنیای امروزی پرهیاهو لازم و ضروری است. شاواسانا کمک بزرگی برای دفع ناراحتیهای روانی حاصل از زندگی پر جار و جنجال محسوب می شود (۳۵). توأم با تمرین شاواسانا تنفس روحی عمیق نیز داریم که متضمن آگاهی ما از جزء به جزء مراحل تنفس از گذرگاههای مختلف بدن میباشد. در بدن ما کانالهای ظریفی وجود دارند که از درون آنها پرانا یا همان نیروی حیاتی سازنده، جریان دارد و ما به طور معمول از این جریانات که در درونمان هستند بیاطلاعیم. با جمع آوری کل آگاهی و تمرکز آن بر نحوه عمل و تنفس، ما میتوانیم توانایی دریافت و عملکرد این نیروهای ظریف درونی را افزایش دهیم. این عملکردها در قالب سلامتی و فعالیتهای ذهنی و روحی نشان داده میشوند(۶۱).
۲-۲-۶-۲-۱- کاربرد شاواسانا
باعث آرامش فکر و جسم میگردد.
تمامی قسمت های بدن از قبیل پوست، عضلات و عصبها ریلکس میشوند.
عضلات پس از یک تمرین شدید نیاز به استراحت و سکون دارند این آسانا آسایش و استراحت کامل به عضلات میدهد.
این تمرین به بهبود جسم و آزاد شدن فکر پس از یک دوره بیماری بلندمدت کمک می کند.
این آسانا به درمان بیماریهایی چون بیخوابی، بالا یا پائین بودن فشارخون وسوء هاضمه کمک می کند. زیرا با اجرای آن عمل گردش خون منظم می شود.
این تمرین به اشخاصی که از مشکلات قلبی رنج میبرند آرامش میبخشد.
گردش خون را در تمام بدن تحریک می کند به طوری که شخص احساس شادابی خواهد نمود.
تمرین مداوم این آسانا به کنترل و حتی جلوگیری از عصبانیت کمک مینماید(۶۶).
۲-۲-۶-۳- پرانایاما
اساس و پایه سلامتی انسان داشتن جریان خونی سالم است و تنفس راهی است که از طریق آن میتوان عمل اکسیژن رسانی بدن را به خوبی انجام داد. فقط سلامتی جسمی بدن وابسته به تنفس صحیح نیست بلکه قدرت ذهنی، شادمانی، کنترل اعصاب و قدرت بینایی خوب و رشد معنوی وابسته به تنفس صحیح است (۴، ۵). هدفی که یوگا دنبال می کند بهره گیری کامل از این عنصر حیات بخش و از راه تنفس کامل است. چرا که اگر دقت کرده باشیم بعضی از مردم عادت به تنفس سطحی داشته و در هر دم قسمت کمی از ریههای خود را از هوا پر میسازند و همواره قسمت پائینی ریهها از هوا خالی است. حتی در تنفس عمیق هم بر حسب عادت قادر به پر نمودن ریهها نیستند (۸). در یوگا آموزش داده می شود که چگونه کل ظرفیت ریه را بکار گرفته، اکسیژن بیشتری را به سلولها برسانیم و گاز کربینیک و سموم بیشتری را دفع کنیم.
برای کسانی که یوگا کار می کنند دو عامل مهم در تنفس مدنظر است:
وارد کردن اکسیژن بیشتری به خون و در نتیجه به تمام سلولهای بدن
کنترل نیروی حیاتی یا پرانا که نهایتا منجر به کنترل ذهن خواهد شد (۵۶).
با انجام مستمر و منظم پرانایاما نه تنها این امکان برای ما فراهم می آید که بتوانیم پرانا را که در داخل وجود ماست به خوبی کنترل و هدایت کنیم، بلکه امکان این توفیق را مییابیم که پرانای کل کیهان را هم کنترل و هدایت نمائیم. این کار از طریق فکر ما صورت میگیرد، عاملی که می تواند پرانا را هدایت کند (۶۱). پرانایاما (نیروی زندگی) از طریق تنفس جریان مییابد و تنفس از سه مرحله تشکیل می شود. پوراکا (عمل دم)، کومبهاکا (وقفه یا مکث بین دم و بازدم) و رچاکا (عمل بازدم)، هر عمل دم قطرهای از زندگی است. تنش و افسردگی عمل دم را محدود می کند، بازدم را جایگزین آن می کند. یکی از اثرات کومبهاکا (وقفه بین دم و بازدم) این است که تکانههای عصبی را در بخشهای گوناگون بدن متوقف نمود, فاصلهی بین تکانههای عصبی و واکنشهای آن در مغز بیشتر و آشفتگی مغزی کمتر می شود. این امر ما را از تنش و عصبیت رهایی داده و آرامش میآورد (۶۷).
در تمام وضعیتهای یوگایی که ستون فقرات نسبت به زمین راست و عمود قرار میگیرد و دستها بر روی زانوها مستقر میگردند میتوان به پرانایاما روی آورد. در تمرینات پرانایاما نسبت دم و بازدم معین و کنترل شده میباشد. به این ترتیب دم و بازدم با ریتم خاص و متفاوتی اجرا می شود (۵۶). انواع تنفسهای کاربردی در تمرینات پرانایاما شامل تنفس کامل، تنفس خورشیدی، قمری، آهنگری میباشد. که تنها در آن نحوه اجرای دم و بازدم متفاوت میباشد.
۲-۲-۶-۳- ۱- کاربرد پرانایاما
۱-بدن را سالم و متعادل نگه میدارد و چربی زیاد را کاهش میدهد.
۲-عمر آدمی افزایش مییابد. قدرت حافظه را بهبود بخشیده و ناراحتیهای روانی را از بین میبرد.
۳-کارکرد معده، کبد، مثانه، رودهی بزرگ و کوچک و سیستم هضم را تنظیم می کند.
۴-کانالهای انرژی را پاکیزه و تنبلی و رخوت را از بدن دور میسازد.
مطالب با موضوع مقایسه اثر تمرینات ایروبیک و یوگا بر آمادگی جسمانی و برخی ...