-: غیر قابل شناسایی
A: دوغ با ۵۰ ppm اسانس، B: دوغ با ۱۰۰ ppm اسانس، C: دوغ با ۲۰۰ppm اسانس، D: دوغ با ۳۰۰ppm اسانس، E: دوغ با ۵۰۰ ppm اسانس و F: دوغ فاقد اسانس
۴-۴-ارزیابی حسی دوغ حاوی غلظت های مختلف اسانس
آنالیز داده های بدست آمده از نمره دهی داورها با نرم افزار spss و آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که قابلیت پذیرش دوغ حاوی غلظت های مختلف اسانس با هم اختلاف معنی داری داشته و اسانس اضافه شده در غلظت- های مختلف تغییرات معنی داری در طعم و مزه و قابلیت پذیرش دوغ ایجاد می کند. برای بررسی اینکه چه گروه- هایی با هم اختلاف معنی داری دارند از تست tukey استفاده کردیم. نتایج نشان داد که دوغ دارای ppm50 اسانس در مقایسه با سایر گروه ها از نظر قابلیت پذیرش و طعم و مزه مطلوب تر بوده و گروه A در رتبه اول و گروه هایF وB و C و D و در نهایت E به ترتیب در رده های بعدی قرار داشتند در نتیجه می توان گفت که غلظت های پایین تر اسانس طعم و مزه مطلوبتری ایجاد می کنند که در زیر جدول میانگین داده ها موجود می- باشد.
جدول۴-۶ قابلیت پذیرش دوغ حاوی غلظت های مختلف اسانس
ppm500
ppm300
ppm200
ppm100
ppm50
صفر ppm
نمونه دوغ
۱۷۶/۰±۲۱۸/۵
۱۰۸/۰±۱۳۸/۶
۱۴۱/۰±۰۵۴/۷
۱۳۹/۰±۴۸۴/۷
۰۹۰/۰±۰۱۰/۸
۱۱۳/۰±۷۵۸/۷
قابلیت پذیرش
۴-۵-بررسی خواص فیزیکو شیمیایی دوغ حاوی غلظت های مختلف اسانس
پس از جمع آوری داده ها، آن ها را با بهره گرفتن از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل کردیم و از آنالیز واریانس برای داده های تکرار و از تست تعقیبی tukey برای مقایسه دو تایی گروه های مختلف استفاده کردیم. نتایج نشان داد که در هر یک از خاصیت های فیزیکوشیمیایی در گروه های با غلظت های مختلف اسانس از ابتدای دوره تا انتهای دوره ما تغییرات معنی داری را شاهد هستیم و با گذشت زمان اختلافات بین داده ها معنی دار خواهد بود.
آنالیز داده های Phنشان داد که با گذشت زمان این خصوصیت به طور معنی داریP<0/001) ) در هر گروه افزایش پیدا کرده است. نتایج آنالیز نشان داد که اختلاف معنی داری بین Ph دوغ حاوی اسانس و فاقد اسانس وجود ندارد (p>0.05) به این معنی که افزایش غلظت اسانس تغییر معنی داری در Ph دوغ ایجاد نکرد.
جدول۴-۷ میانگین داده های Ph دوغ با غلظت های مختلف اسانس در طول دوره ۱۴روزه
۱۴
۱۰
۷
۵
۳
۱
روز
نمونه دوغ
۲۳۱/۴
۲۲۶/۴