F- لیمر
۱٫۹۴
۰٫۰۰۹۲
رد فرض صفر و تایید برآورد الگو به روش داده های ترکیبی
منبع: محاسبات محقق
همانطور که مشاهده می شود با توجه به اینکه مقدار آماره آزمون بالا و بیشتر از کمیت بحرانی میباشد(همچنین مقدار ارزش احتمال نیز کمتر از ۵% میباشد), بنابراین فرضیه صفر رد می شود. به عبارت دیگر برآورد الگو به روش داده های ترکیبی تایید می شود.
۴-۲-۴٫ بررسی آزمون هاسمن
همانطور که در فصل پیش اشاره شد، برای تخمین مدل داده های ترکیبی، دو روش اثرات ثابت و اثرات تصادفی وجود دارد. تعیین آنکه در مورد یک نمونه از داده ها کدام روش باید مورد استفاده قرار گیرد، از طریق آزمونهای خاص خود انجام میگیرد، که یکی از رایجترین آزمونها، آزمون هاسمن(۱۹۸۰) است. در این آزمون فرضیه صفر بیانگر این است که بین جمله خطا ( که در برگیرندهی اثرات فردی است) و متغیرهای توضیحی هیچ ارتباطی وجود ندارد یا به عبارتی مستقل از یکدیگر هستند. در حالیکه فرضیه مقابل به این مفهوم است که بین جمله اخلال و متغیرهای توضیحی، همبستگی وجود دارد( اشرف زاده و مهرگان، ۱۳۸۷).
به عبارت دیگر میتوان فرضیه صفر و مقابل آزمون هاسمن به صورت زیر بیان نمود:
بین اجزای اخلال و متغیرهای توضیحی همبستگی وجود ندارد(روش اثرات تصادفی RE) = H0
بین اجزای اخلال و متغیرهای توضیحی همبستگی وجود دارد (روش اثرات ثابت FE)= H1
در جدول زیر نتایج حاصل از آزمون هاسمن به منظور تعیین اثرات ثابت یا تصادفی ارائه شده است. براورد مدل با روش داده های ترکیبی در هر دو گروه تایید شد. از این رو به بررسی وجود اثرات ثابت یا تصادفی در برآورد مدل میپردازیم.
جدول(۴-۵) .بررسی وجود اثرات ثابت یا تصادفی برای برآورد مدل
آزمون
آماره
مقدار احتمال
نتیجه
هاسمن
۲٫۵۴
۰٫۰۱۱۹
رد فرض H0 و تایید وجود اثرات ثابت
منبع: یافتههای پژوهش
بر اساس نتایج آزمون هاسمن در جدول ۴-۵ ملاحظه می شود که فرض صفر مبنی بر وجود اثرات تصادفی رد و روش اثرات ثابت برای برآورد مدل تایید میگردد. فرضیه صفر به نفع فرضیه مقابل رد می شود.بنابراین روشی که برای تخمین تابع مورد نظر ما انتخاب می شود،روش FE میباشد.
۴-۲-۵٫ برآورد الگو به روش اثرات ثابت
نتایج برآورد الگو طی دوره زمانی ۱۳۹۲-۱۳۹۰ در جدول ۴-۶ ارائه شده است.
جدول (۴-۶). برآورد مدل به روش اثرات ثابت در دوره زمانی ۱۳۹۰-۱۳۹۲
نام متغیرها
ضرایب
آماره t
مقدار احتمال