۲-۵-۲- پیشینه های مربوط به تامین مالی
یکی از مقاله های کار شده در مورد تامین مالی « بررسی و تجزیه و تحلیل روش های تامین مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران» است که توسط ابزری و همکاران (۱۳۸۶) انجام شده، که در آن روش های مختلف تامین مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس و ارتباط نحوه تامین مالی شرکت ها و اندازه، دارایی ثابت و سودآوری آن ها بررسی شده است. نمونه آماری از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به شیوه مرحله ای و تصادفی ساده و از میان شش صنعت انتخاب گردیده است و برای پردازش داده ها از آزمون t و ضریب همبستگی و نرم افزار spss استفاده شده است براساس یافته های تحقیق، بین نحوه تامین مالی شرکت ها و اندازه آن ها ارتباط معنی دار وجود دارد یعنی با گسترش شرکت استفاده از سود انباشته و سهام برای تامین مالی افزایش می یابد.
ملانظری و همکاران (۱۳۸۸) در پژوهش« بررسی رابطه بین روش های تامین مالی موفقیت و عدم موفقیت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران» به بررسی و شناخت ارتباط بین روش های تامین مالی با موفقیت و عدم موفقیت شرکت ها پرداختند. نمونه مورد بررسی ۶۲۴ شرکت از بورس اوراق بهادار تهران و روش تحقیق از نوع همبستگی و روش گردآوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای و یک پژوهش کاربردی است؛ که نتایج آن مورد استفاده مدیران و سهامداران شرکت ها می باشد و نتیجه گرفته شد که، بین روش های تامین مالی و موفقیت و عدم موفقیت این شرکت ها ارتباط معنی داری وجود دارد و افزایش سرمایه بیش از وام بر موفقیت شرکت ها اثر دارد.
یکی دیگر از تحقیقات انجام شده در این زمینه « رابطه جریان های نقدی ناشی از فعالیت های تامین مالی و بازده سهام» توسط مرادزاده مرد (۱۳۸۸) بود؛ با این هدف که آیا بازدهی سهام شرکت ها از روش های تامین مالی آن ها تاثیر می پذیرد و این ارتباط، به چه شکلی است؟ جامعه آماری آن صورت های مالی و یادداشت های پیوست شرکت های بورس اوراق بهادار تهران بود که در یک دوره ۵ ساله از ۸۲ تا ۸۶ بررسی شد؛ تحقیق از نوع پس رویدادی و کاربردی، یعنی نتایج آن به طور مستقیم قابل استفاده جهت انتخاب منابع تامین مالی و سرمایه گذاری بود و از نظر گردآوری، از نوع میدانی با بهره گرفتن از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن بود و به این نتیجه رسیدند؛ که در کل بین وجوه نقد حاصل از فعالیت های تامین مالی و بازده سهام رابطه معکوس وجود دارد و بین وجوه حاصل از انتشار سهام و بازده سهام رابطه معنی دار می باشد.
دسینه و همکاران (۱۳۸۸) در تحقیقی با عنوان « ارزیابی ارتباط بین ساختار تامین مالی و تصمیمات مربوط به سرمایه گذاری منابع، در دارایی های شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران» به دنبال تبیین روابط بین شاخص های معرف ساختار تامین مالی و تصمیمات سرملیه گذاری اتخاذ شده بوده، و ترکیب دارایی ها با بهره گرفتن از مدل های رگرسیون چندگانه و داده های مربوط به ۹۴ شرکت منتخب در بورس اوراق بهادار تهران، برای یک دوره زمانی ۱۰ ساله (۷۷ تا ۸۶)، صورت پذیرفته است؛ روش تحقیق قیاسی، استقرایی و تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده و برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند متغیره استفاده شده و نتایج به دست آمده حاکی از تایید فرضیه اصلی تحقیق، مبنی بر وجود ارتباط بین ساختار تامین مالی و تصمیمات مربوط به سرمایه گذاری منابع در ساختار دارایی ها در شرایطی دارد؛ که فقط برخی متغیرهای خاص، معرف شاخص ساختار تامین مالی شرکت می باشد.
در رابطه با تامین مالی، تحقیق دیگری توسط طیب نیا و همکاران (۱۳۸۹) با عنوان « بررسی تاثیر تامین مالی خارج از ترازنامه بر نسبت های سودآوری» به هدف پاسخگویی به این پرسش انجام شد؛ تامین مالی خارج از ترازنامه ( اجاره های عملیاتی)، چه تاثیری برنسبت های سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد؟ در این تحقیق از روش پیمایشی- مقایسه ای و اطلاعات مالی صورت های حسابرسی شده در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران و روش کتابخانه ای، استفاده شده است و بررسی ها نشان داد تامین مالی خارج از ترازنامه، تاثیر قابل ملاحظه ای بر نسبت های سودآوری نداشته است.
در سال (۱۳۸۹) کردستانی و نجفی در پژوهش، « بررسی تاثیر روش های تامین مالی بر بازده سهام آتی» تاثیر روش های مختلف تامین مالی و نحوه مصرف عواید حاصل از این روش ها بر بازده آتی سهام را ،بررسی نمودند. داده های تحقیق از ۶۵ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی ۷۸- ۸۵، استخراج و آزمون هایی به روش داده های ترکیبی و مقطعی انجام شده و یافته ها نشان داد رابطه بین خالص تغییر در تامین مالی خارجاز ترازنامه و تغییر در خالص دارایی های عملیاتی تامین شده از محل منابع مالی داخلی، با بازده غیر عادی انباشته، سهام معنادار بود؛ همچنین نسبت تامین مالی داخلی به تامین مالی خارجی و بازده غیرعادی انباشته سهام در شرکت های با رشد زیاد، قوی تر از شرکت های با رشد کم است.
عرب صالحی و اخلاقی (۱۳۹۰) ،در تحقیقی با عنوان « تاثیر فرصت های سرمایه گذاری منابع تامین مالی و مالیات بر خط مشی مستقیم سود» با هدف بررسی تاثیر فرصت های سرمایه گذاری ، منابع تامین مالی و مالیات بر خط مشی مستقیم سود شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در طی دوره زمانی ۸۱-۸۸ و با بهره گرفتن از داده های پانل تجزیه تحلیل نمودند. یافته های پژوهش نشان داد رابطه منفی و معنی دار بین فرصت های سرمایه گذاری، با خط مشی مستقیم سود، وجود دارد همچنین بین اهرم مالی و منابع تامین مالی خارجی با خط مشی مستقیم سود رابطه منفی و بین موعد پرداخت بدهی با خط مشی مستقیم سود رابطه مثبت وجود دارد.
۲-۶- پیشینه های تحقیق در سطح بین المللی
۲-۶-۱- پیشینه های مربوط به چرخه های تجاری
در پژوهشی توسط دتویلر[۳۱] (۲۰۰۸) مربوط به «مدل رابطه بین چرخه ی تجاری و موقعیت شرکت » با هدف خلق یک مدل از FM و متغیر های موقعیت در ابعادی از مکان و رکود ، به این نتیجه رسید که برای این چهار زمینه با ویژگی های مختلف تفاوت های پر معنایی وجود دارد اول، از لحاظ موقعیت مکانی که می تواند به صورت متعدد بانکی باشد دوم، از لحاظ بالا و پایین بودن رشد GDP که می تواند به صورت رکود و رونق باشد .
در تحقیقی از طرف سونسون [۳۲](۲۰۱۲) در مورد « پیاده سازی یک چرخه تجاری قابل تحمل » با هدف توصیف پیاده سازی یک شرکت و کاربرد یک پرخه تجاری قابل تحمل ، در یک مطالعه موردی تکی با یک تولید کننده محلی با روش تحقیق میدانی و ابراز مصاحبه های غیر ساختاری با مدیران و اسناد در دسترس شرکت به این نتیجه رسید که شرکت های با چرخه قابل تحمل به ۹ مرحله تقسیم می شوند .
ماینلا [۳۳]و همکارانش (۲۰۱۲) برای بررسی « اثر پویایی چرخه های تجاری بر روابط تجاری » با ۱۲ مصاحبه با مدیران شرکت های مورد مطالعه شامل ۲ گروه مصابحه مترکز و یک گروه کارگاهی ، به شناسایی اثر چرخه های تجاری بر صنایع به شدت فرار و با بهره گرفتن از روش تحقیق میدانی و ابزار مصاحبه و اسناد و مدارک شرکت و مقاله های تخصصی ، راه های هموار کردن اثرات چرخه های تجاری در صنایع به شدت فرار ، از نقطه نظر مهیا کننده تکنولوژی پروژه محور را شناسایی نمودند .
کلاتر [۳۴]و همکاران (۲۰۱۳) در تحقیقی با عنوان « ارزیابی اثر اقتصاد های بزرگ جدید در سبد سهام صنایع محصولات چوبی U.S ، در راستای چرخه تجاری » و در جامعه آماری سبد سهام صنایع کاغذ و الوار U.S ، با هدف برررسی اثر اقتصادهای بزرگ جدید بر برگشت و فرار سهام صنایع کاغذ و الوار از سال ۱۹۶۳ تا ۲۰۱۰ به نتایج عملی وجود خوشه بندی فرار و اثر اهرمی در سبد سهام این صنایع رسیدند .
روسار و همکاران(۲۰۱۴) در پژوهشی با عنوان «تحرک شغلی در طی چرخه کسب و کار» با هدف برسی چگونگی تحرک شغلی در طی چرخه کسب و کار، و این که عوامل انتخاب شده چگونه در مراحل مختلف چرخه کسب وکار به تحرک شغلی کمک می کند به این نتیجه رسیده اند که تحرک شغلی در طول دوره های رونق بالا تر و در طول دوره های رکود پایین تر است و ویژگی های جمعیت شناختی احتمال تغییر حرفه در دوره رونق چرخه کسب و کار را تحت تاثیر قرار می دهد و موقعیت کارکنان در سلسله مراتب شغلی در دوره رونق قابل توجه است.
۲-۶-۲- پیشینه های مربوط به تامین مالی
در تحقیقی با عنوان « فواید گزارش حسابرسی در تصمیمات سرمایه گذاری و تامین مالی » که توسط دورندز [۳۵](۲۰۰۳) انجام شد هدف این تحقیق مقایسه شرکت های کارگزاری و فروشی با بانک ها از لحاظ گزارشات حسابرسی در تصمیمات سرمایه گزاری و تامین مالی آن ها در اسپانیا صورت گرفت نتایج نشان داد که استفاده از گزارشات حسابرسی در تصمیمات سرمایه گذاری و تامین مالی مفید و مهم می باشد.
در رابطه با تامین مالی یکی از تحقیقات صورت گرفته مربوط به ارمرود (۲۰۱۳) با عنوان « اثر شوک های اخیر مالی در سیاست سرمایه گذاری و تامین مالی شرکت های خصوصی انگلیس » می باشد که در جامعه آماری شرکت های خصوصی، که دفتر ثبت شده در انگلیس دارند با نمونه ای به حجم ۴۹۷۳ شرکت، انجام شد؛ که اثر بحران مالی سال ۲۰۰۹-۲۰۰۷را بر تصمیمات تامین مالی و سرمایه گذاری شرکت های خصوصی با بهره گرفتن از روش تحقیق کتابخانه ای و از پایگاه داده تجزیه و تحلیل های مالی آسان (FAME) و یا گزارش های سالانه، برای سال ۲۰۰۹-۲۰۰۴ استخراج و با بهره گرفتن از روش رگرسیون به این نتیجه رسیدند؛ که انقباضات اعتباری بر عملکرد و سرمایه گذاری شرکت های خصوصی اثر منفی دارد و سیاست های مالی و سرمایه گذاری در شرکت های خصوصی به تغییرات و تنوع تامین اعتبار حساس است .
کاستل نووا [۳۶](۲۰۱۳) در تحقیقی با عنوان « شوک های سیاست های پولی و شرایط تامین مالی با آزمایش مونت کارلو » با هدف بررسی اثرات شوک های سیاست پولی بر روی موقعیت های تامین مالی، که با رگرسیون اتوماتیک برداری (VAR)، در آمریکا انجام و نشان داد که cholesty-vars ممکن است به علت نوسانات اقتصاد بزرگ، تخمین کمی را برای هزینه های رفاه بزند.
کریسوستومو [۳۷](۲۰۱۳) در پژوهش « محدودیت های تامین مالی برای سرمایه گذاری در برزیل » با هدف مطالعه نحوه مواجه شدن شرکت های برزیلی با محدودیت های تامین مالی برای سرمایه گذاری به این نتیجه رسید؛ که سرمایه گذاری شرکت های برزیلی به تسویه پذیری وابسته است.
گادوو [۳۸](۲۰۱۳) در تحقیقی با عنوان « ترکیبی از منابع رسمی و غیر رسمی تامین مالی » با هدف آنالیز کمی و کیفی مقررات شرکت های کوچک و بزرگ روسیه در منابع تامین مالی همراه با فرصت ها و محدودیت ها در بسیج سرمایه گذاری در بخش های مختلف چرخه عمر شرکت انجام شد و نتایج نشان داد که تحقیق، می تواند به مقامات در فرموله کردن یک برنامه SME ، برای پشتیبانی از مراحل مختلف زنجیره تامین مالی روسیه، کمک کند.
منگ [۳۹]و همکاران (۲۰۱۳ ) در پژوهش، « شرکت های کارآفرین و تامین مالی از طریق بدهی » با هدف بررسی اینکه آیا فقدان کارآفرینی شرکت GCC، بر توانایشان در بدست اوردن تامین مالی تاثیر می گذارد ؟ در شورای همکاری خلیج فارس انجام داده و نتیجه گرفتند؛ که فعالیت های کار آفرینی توانایی شرکت برای وام گرفتن از بانک را افزایش می دهد.
کیم(۲۰۱۴) نقدی در تحقیقی با عنوان « تاثیر منابع نقدی و تامین مالی خارجی بر حساسیت جریان سرمایه گذاری نقدی» با هدف توزیع عوامل متعددی که می تواند رابطه منفی بین محدودیت های مالی و حساسیت جریان سرمایه گذاری نقدی را نشان دهد، جایگزینی بین منابع نقدی و جریان نقدی آزاد تا حدی می تواند تو ضیح دهد که چرا شرکت های مالی محدود به جریان نقدی به شدت وابسته نیستند. وسطح تامین مالی خالص خارجی نیز می تواند بخشی از سرمایه گذاری نقدی مجموعه حساسیت جریان را توضیح دهد.
جدول ۲-۱ خلاصه پیشینه – ملی
محقق | سال | موضوع | نتایج |
هاشم پور و هادیان | ۱۳۸۲ | شناسایی چرخه های تجاری در اقتصاد ایران | نرخ رشد بلند مدت تولید ناخالص داخلی درآغاز انقلاب و سال های پایانی جنگ منفی بوده است . |
طیب نیا و قاسمی | ۱۳۸۵ | نقش تکانه های نفتی در چرخه های تجاری اقتصاد ایران | اقتصاد ایران به شدت تحت تاثیر تکانه نفتی است. |