۵-۲٫ خلاصه تحقیق و ادبیات موضوع:
یکی از مهمترین بحث های مدیریت یک واحد تجاری مدیریت سرمایه در گردش آن واحد است که نقش قابل توجهی در رشد و بقای واحد انتفاعی ایفا میکند و عبارتست از تعیین حجم و ترکیب منابع و مصارف سرمایه در گردش به نحوی که ثروت سهامداران افزایش یابد. مدیریت سرمایه در گردش یکی از اجزای مهم مدیریت تامین مالی شرکت هاست به این دلیل که به طورمستقیم بر سودآوری شرکت ها تاثیر می گذارد. همچنین نتایج پژوهش های قبلی نشان می دهد که نوسانات گسترده اقتصادی که برای عملکرد های شرکت واکنشی بیرونی است، نقش مهمی را در تقاضا، تولیدات و هر تصمیم گیری مالی دیگر ایفا میکند و بطور مستقیم بر نقدینگی، سودآوری و توانایی پرداخت بدهی تاثیر می گذارد.
در تحقیق حاضر، ما می خواهیم رابطه مدیریت سرمایه در گردش را با سودآوری بسنجیم. برای سنجش متغیر وابسته از دو معیار بازده دارائی ها و بازده ناخالص دارایی های غیرمالی استفاده نمودیم و برای اندازه گیری مدیریت سرمایه در گردش از چهار معیار چرخه تبدیل وجه نقد، دوره پرداخت بدهی، دوره وصول مطالبات و دوره گردش موجودی استفاده نموده ایم. همچنین، با توجه به نتایج تحقیقات قبلی که نشان دهنده تاثیر دوره های اقتصادی، بر رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و سودآوری می باشد؛ در این پژوهش، ما با بهره گرفتن از متغیرهای تعاملی D1*WCMM[51] و D2*WCMM نیز این رابطه را مورد توجه قرار دادیم. متغیرهای نسبت جاری، نسبت بدهی و اندازه شرکت نیز به عنوان متغیرهای کنترلی وارد مدل شده اند تا تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته به نحو بهتری بررسی و تبیین گردد. در این مطالعه از رگرسیون چند متغیره و تکنیک های اقتصادسنجی برای مدل سازی، آزمون فرضیات و تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است.
۵-۳٫ فرضیات و نتایج آزمون ها:
اولین و مهمترین مرحله در یک کار تجربی، مشخص کردن متغیرهای وابسته و مستقل، شکل تابعی الگو، مقادیر و علائم مورد انتظار پارامترها است. در تحقیق حاضر با توجه به روابط منطقی حاکم بر متغیرها، مدل های مناسب تعریف شد.
سپس، جهت اجتناب از رگرسیون کاذب، مانایی و هم انباشتگی داده های رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون ریشه واحد نشان داد که تمامی متغیرها در سطح مانا هستند، به جز متغیرهای دوره گردش موجودی کالا و اندازه شرکت که در تفاوت اول مانا شدند. ضمن اینکه متغیرها، هم انباشته هستند؛ یعنی رابطه تعادلی بلندمدت بین آن ها وجود دارد. آزمون VIF نیز نشان داد که بین متغیرهای مستقل مشکل هم خطی وجود ندارد.
پس از تخمین مدل های فوق به روش ترکیبی، نتایج آمون فرضیه ها بشرح زیر است:
-
-
-
- رابطه بین چرخه تبدیل وجه نقد و سودآوری
-
- بین چرخه تبدیل وجه نقد و سودآوری رابطه منفی و معناداری وجود دارد.
-
-
با توجه به نتایج حاصل، چرخه تبدیل وجه نقد، رابطه منفی با سودآوری دارد و با وجود احتمال برآورد شده (۰٫۰۰) می توان تاثیر معناداری آن را ادعا نمود. در نتیجه فرضیه ۱-۱ این پژوهش را در سطح معناداری ۹۵% می توان پذیرفت.
-
-
-
- ارتباط بین چرخه تبدیل وجه نقد و سودآوری در طول دوره رکود اقتصادی افزایش می یابد.
-
-
بررسی متغیر تعاملی CCC با دوره رکود اقتصادی، نشان می دهد که ارتباط معناداری با سودآوری ندارد. در نتیجه فرضیه ۱-۲ این پژوهش را در سطح معناداری ۹۵% نمی توان پذیرفت.
-
-
-
- ارتباط بین چرخه تبدیل وجه نقد و سودآوری در طول دوره رونق اقتصادی کاهش می یابد.
-
-
تاثیر متغیر تعاملی CCC با دوره رونق اقتصادی، نشان می دهد که ارتباط معناداری با سودآوری ندارد. در نتیجه فرضیه ۱-۲ این پژوهش را در سطح معناداری ۹۵% نمی توان پذیرفت.
-
- ارتباط بین دوره پرداخت بدهی و سودآوری
۲-۱٫ بین دوره پرداخت بدهی و سودآوری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
با توجه به نتایج حاصل، دوره پرداخت بدهی، رابطه مثبتی با سودآوری دارد و با وجود احتمال برآورد شده (۰٫۰۰) می توان تاثیر معناداری آن را ادعا نمود. در نتیجه فرضیه ۱-۱ این پژوهش را در سطح معناداری ۹۵% می توان پذیرفت.
۲-۲٫ ارتباط بین دوره پرداخت بدهی و سودآوری در طول دوره رکود اقتصادی افزایش می یابد.
ارتباط متغیر AP در دوره رکود اقتصادی با متغیرهای سودآوری، در هر دو رابطه بی معنا شد. در نتیجه فرضیه ۲-۲ رد می شود.
۲-۳٫ ارتباط بین دوره پرداخت بدهی و سودآوری در طول دوره رونق اقتصادی کاهش می یابد.
ارتباط متغیر AP در دوره رونق اقتصادی با متغیرهای سودآوری، در هر دو رابطه بی معنا شد. در نتیجه فرضیه ۲-۳ نیز رد می شود.
-
- ارتباط بین دوره وصول مطالبات و سودآوری
۳-۱٫ بین دوره وصول مطالبات و سودآوری رابطه منفی و معناداری وجود دارد.
ما رابطه آماری منفی و معناداری را بین AR با ROA و AR با GOI مشاهده می کنیم و با وجود احتمال برآورد شده (۰٫۰۰) می توان تاثیر معناداری آن را ادعا نمود. در نتیجه فرضیه ۳-۱ این پژوهش را در سطح معناداری ۹۵% می توان پذیرفت.
۳-۲٫ ارتباط بین دوره وصول مطالبات و سودآوری در طول دوره رکود اقتصادی افزایش می یابد.
تاثیر متغیر AR در دوره رکود اقتصادی با متغیرهای سودآوری، بی معنا شد. در نتیجه فرضیه ۳-۲ رد می شود.
۳-۳٫ ارتباط بین دوره وصول مطالبات و سودآوری در طول دوره رونق اقتصادی کاهش می یابد.
تاثیر متغیر AR در دوره رونق اقتصادی با متغیرهای سودآوری، در هر دو رابطه بی معنا شد. در نتیجه فرضیه ۳-۳ رد می شود.
- ارتباط بین دوره گردش موجودی کالا و سودآوری