شکافی که در سد ایجاد میشود اگر ترمیم نشود در کوتاه مدت همه سازه سد را از بین خواهد برد.آسیب اجتماعی هم به این شیوه در جامعه حرکت میکند.
شما دلیل اصلی گرایش جوانان به مواد مخدر صنعتی را بیکاری معرفی کردید. اما براساس برخی گزارشها، آرایشگاهها و باشگاههای ورزشی به بازاری برای عرضه و مصرف اینگونه مواد تبدیل شدهاند. یعنی قشر جوانی که مشغول کار است و برای پر کردن اوقات فراغت خود به این مکانها مراجعه میکند هم در امان نخواهند بود، دلیل اصلی این اتفاق قابل بررسی است.
۴-۷-گسترش مصرف شیشه در زنان
برخی از آرایشگاههای زنانه در ایران ماده اعتیادآور شیشه به عنوان داروی لاغری در آرایشگاه ها و وبسیاری از مزون های لباس و دیگر محافل زنانه پیشنهاد و توزیع میکنند و اعتیاد زنان به این ماده محرک گسترش پیدا کرده است این در حالی است که درست است که شیشه در نگاه اول لاغر کننده است اما عوارضی پیری زودرس (شیشه بافت های نرم بدن چون چربی, پوست را به شدت تخریب میکند) دیگر معضلات را دارد. (صفری- ف- اعتیاد زنان- تفاوتهای جنسیتی در زمینه ی سوء مصرف مواد مخدر و درمان آن- ستاد مبارزه با مواد مخدر)
اعتیاد معضل خطرناکی است و در اصل فرق چندانی به لحاظ ماهیت خطر زا بودن میان اعتیاد مردان و زنان وجود ندارد و به هرحال در هر دو جنس ایجاد آسیب و خطر می کند و نقش پدری و مادری را به شدت مورد بحران قرار می دهد.
آنچه اعتیاد زنان و مردان را از هم متمایز می کند تاثیری است که بر اطرافیان می گذارد و از آنجا که خانم ها نقش مادر را ایفا می کنند و تاثیر خطیری بر تربیت نسل بعد دارند و این نقش گرداننده خانواده است.
بنابراین اعتیاد خانم ها آسیب بیشتر و شدیدی به خانواده ها وارد می کند.. جامعه ما بیشتر با اعتیاد مرد کنار می آیند و سعی در ترک دادن او می کنند در حالی درباره اعتیاد زنان کمتر مردی دیده می شود که حاضر به ادامه زندگی با همسر معتاد خود باشد و بلافاصله از او جدا می شود اگر آنکه خود مرد عامل اعتیاد زن باشد.
اعتیاد زنان عوامل مختلفی دارند دسته ای از زنان به دنبال اعتیاد همسران خود به سمت مواد مخدر کشیده می شوند در واقع مردان معتاد همسران خود را معتاد می کنند تا آنها را به طور کامل تحت کنترل و سلطه ی خود نگه دارند.
دسته دوم آنهایی هستند که تنها زندگی می کنند و بیشتر برنامه ای برای زندگی خود ندارند و به دلیل پایین بودن اعتماد به نفس و عزت نفس و افسردگی به دنبال اعتیاد و حل نا کارامد مشکلات خود می روند.
عواملی مانندتحصیلات و آگاهی اجتماعی پایین, الگوهای خانوادگی ناسالم, بی هدف بودن در زندگی , فقدان تفریحات سالم و نبود دور نمای ایده آل برای ادامه زندگی در هر دو جنس از عوامل خطرساز و مهم اعتیاد به شمار می روند.
فرد دچار این نگرش می شود که اگر نمی توانم در دنیای واقعی به آرامش دست پیدا کنم در دنیای خیالی و توهمی به آرامش برسم هر چند که موقت باشد.
۴-۷-۱-سوء استفاده از زنان برای خرید و فروش و انتقال مواد مخدر
ترانزیت موادمخدر شیشه و به کارگیری زنان در این رابطه از خطر ساز ترین مسائل مطرح در جامعه امروز است که طبق تحقیقات انجام شده توسط سازمان مبارزه با موادمخدر گسترش روز افزون طلاق – فقر – بیکاری زنان بی سرپرست یا بد سرپرست بودن تعداد زیادی از زنان ایرانی و بی پشتوانه ی مالی بودن آنها و نیز عدم حمایت های مالی و اجتماعی کافی ازسوی دو لت و نهاد های مربوطه ازعلل مهم گرایش این قشر آسیب پذیر جامعه به سمت قاچاق شیشه و مصرف مواد سوق میدهد.(دبیرخانه ی ستاد مبارزه با مواد مخدر راهنمای کاربردی درمان سوء مصرف کنند گان مواد,۱۳۹۱)
در همه دنیا و همچنین در کشور خودمان پرمصرف ترین ماده مخدر، حشیش است، اما عوارض شیشه و کراک بسیار بیشتر است و بیشترین آسیب را به فرد معتاد میزند وی میانگین سنی آغاز استعمال شیشه در ایران را ۲۵ سال ذکر کرد و گفت : این در حالیست که میانگین سنی آغاز مصرف مواد افیونی ۳۱ سال است، البته در سال های اخیر زنان به مصرف شیشه تمایل بیشتری پیدا کردند . از سوی دیگر جوانان شهری افرادی هستند که بدون سابقه استعمال مواد مخدر دیگر بیشتر احتمال دارد به مصرف شیشه رو بیاورند.
بسیاری از جرم ها و عدم امنیت های خانوادگی و اجتماعی به علت استعمال این نوع مواد مخدر به وقوع میپیوندد، بنابراین مصرف شیشه، سیستم جنایی و ارتکاب جرم را نیز دستخوش تغییر و بحران کرده است.
احتمال بهبودی مصرف کنند گان شیشه پس از ترک کمتر از مواد دیگر است یا حد اقل مشکلات بیشتری دارد و سه تا شش ماه پس از ترک شیشه، علائم این اعتیاد فروکش میکند، این در حالی است که بسیاری از افراد پیش از فرا رسیدن شش ماه، دوباره مصرف شیشه را آغاز میکنند.
درمان علائم روانپزشکی استعمال مواد مخدر و جلوگیری از تمایل فرد به مصرف مجدد این مواد اهمیت زیادی دارد که جلوگیری از تمایل به مصرف مجدد تنها با درمان دارویی امکان پذیر نیست، بلکه کار گروهی برای درمان این افراد نیاز است.
درمان یک معتاد ممکن است چندین سال طول بکشد و آگاه سازی دولتمردان در زمینه روان درمانی اعتیاد بسیار مهم است، آنان همان گونه که هزینههای تخت بیمارستانی را پرداخت میکنند، باید در زمینه روان درمانی معتادان نیز اقداماتی را انجام دهند بنابراین هزینههای روان درمانی آنان باید زیر پوشش سازمانهای بیمهگر قرار گیرد و آموزش عمومی و برنامههای پیشگیری اولیه لازم است، در این زمینه رسانههای جمعی میتوانند نقش موثری را ایفا کنند
۴-۷-۲-سد های موجود برای ورود زنان به درمان اعتیاد
در پژوهش های انجام شده در ایالات متحده ی آمریکا برآورد شده است که فقط ۳۰% از زنان نیازمند درمان اعتیاد به سیستم درمانی وارد شده اند و در میان زنان اقلیت ها این درصد کمتر نیز بوده است.( مسلما این درصد در کشور ایران کمتر است)
زنان معتاد نه تنها به علت کمبود منابع مالی قادر به شروع درمان نیستند بلکه یک سری سدهای اختصاصی دیگر هم برای آنان وجود دارد. این سدها شامل:
۱-تعداد ناکافی گروه های امدادی خدمات رسانی فعال برای آگاه کردن زنان کم انگیزه برای ورود به درمان
۲-عدم حساسیت به مسائل فرهنگی و جنسی در طراحی برنامه های ترک اعتیاد
۳-ترس از نتایج قانونی همانند از دست دادن حق سرپرستی کودکان
۴-مشکل رفت و آمد به مراکز درمانی ترک اعتیاد
۵-تحت پوشش بیمه های درمانی نبودن و یا مشمول نبودن درمان اعتیاد به عنوان درمان های تحت پوشش بیمه ها
۶-پیدا نکردن فرد دیگری برای مراقبت از سایر افراد وابسته ی خانواده
۷-بدنامی اجتماعی و عدم پذیرش فرهنگی زنان مصرف کننده ی مواد و غیره…
۴-۷-۳-عواقب گرایش رو به افزایش زنان به مصرف شیشه
یکی از راههای تأمین مالی باشگاهها و آرایشگاهها اعم از زنانه و مردانه آزادی استعمال دخانیات، عرضه و مصرف مواد مخدر صنعتی از جمله شیشه است.
در موارد متعدد این افراد برای دریافت مشاوره به بنده مراجعه میکنند و مدعی میشوند که اگر شیشه مصرف نشود چرخ باشگاهشان آنطور که باید نمیچرخد و به لحاظ مادی به ضرر خواهد بود. حتی برخی از مسئولان این باشگاههای ورزشی خودشان مصرفکننده شیشه هستند و اعتقاد دارند اگر مصرفکننده باشند مشتری هم به راحتی از این موضوع استقبال کرده، به تجویزشان اعتماد میکند. بنابراین کم نیستند جوانانی که در این مراکز به ظاهر موجه گرفتار دام اعتیاد میشوند.
اما آنچه قابل اهمیت است این است که در این مراکز از نقطه ضعف روانی افراد استفاده میشود. مثلاً خانمی که با هدف لاغر شدن به باشگاه ورزشی مراجعه میکند، علاقهمند است در کوتاهترین زمان به نتیجه برسد، بنابراین از نقطه ضعف او سوءاستفاده شده، پیشنهاد مصرف شیشه در قالب مکملهای درمانی داده میشود.
در آرایشگاههای زنانه تجویز شیشه برای لاغری است و در باشگاههای بدنسازی به آقایان با هدف افزایش وزن. با همه تناقضی که در پیچیدن نسخهها وجود دارد، در نهایت هر دو گروه علی رغم معتاد شدن به نتیجه دلخواه میرسند، دلیل این موضوع چیست؟
به لحاظ علمی بدن مستعد فرمانهای مغز است، علاوه برآن زمانی که فرد شیشه مصرف میکند کاملاً آماده فرمان پذیری است، بنابراین فرمان لاغری یا افزایش وزن نتیجه مطلوب را به دنبال خواهد داشت. البته در آرایشگاهها و باشگاههای ویژه بانوان در کنار مصرف شیشه، دستور رژیم غذایی هم داده میشود و در باشگاههای ویژه آقایان علاوه بر شیشه، مکملهای انرژی زا و نیروزا تجویز میشود، بنابراین نتیجه مطلوب به ظاهر به دست میآید. غافل از اینکه رفته رفته روح و روان فرد را به ویرانی میکشاند.
به هر ترتیب به اعتقاد بنده این تلقین است که فرد را به نتیجه دلخواه میرساند و اثراتی که به واسطه مواد مخدر صنعتی و مکملهای غذایی در شخص ظاهر میشود،در رتبه بعدی اهمیت قرار دارد.
زن ناموس خداست در شرایطی که عفت و کرامتش حفظ شود. حفظ این ارزش زمانی اتفاق میافتد که شعورش بر شعارش غلبه کند و بالطبع وقتی که مشاعر خود را از دست دهد خیلی ساده است که بقیه داشته هایش را از دستش درمیآورند. تعارف نداریم زنی که عفیف نباشد کثیف است و بین این دو واژه در معنا فاصله کمی وجود دارد. به این خاطر است که در همه ادیان برای زن از عفت صحبت میشود.
در این میان هستند دختران و زنان شریفی که در اثر فقر و فاقه از یک سو و فقر فرهنگی از طرفی دیگر ناچار به خودفروشی میشوند و داستان شیشه هم توانسته بسیاری از زنان را به دلیل فقر مالی و فرهنگی بعضاً به خودفروشی بکشاند.
مصرف هر ماده مخدری بیتردید اثراتی را بر جسم و روان فرد میگذارد، در این میان مصرف شیشه چه اثرات مخربی را به لحاظ جسمی و روحی درپی خواهد داشت؟
شیشه از جمله مخدرهایی است که اثر مستقیم بر سلولهای مغزی دارد و مصرف مکرر آن به مرور زمان این سلولها را ازبین خواهد برد. بنابراین به لحاظ علمی هیچ راه بازگشتی برای سلولهای از دست رفته وجود ندارد. البته به تازگی با پیشرفت علوم، با جایگزین کردن سلولهای بنیادین به عنوان سلولی که نقش تولد سلول از دسته رفته را میتواند ایفا کند، این مشکل قابل درمان خواهد بود.
مواد صنعتی حتی مشروبات الکلی اثر ساختارشکن دارند. زمانی که ریه ورم میکند در کوتاه مدت بهبود مییابد. اما اگر بخشی از ریه مشکل جذبی پیدا کند بسختی میتواند به حالت اول باز گردد به این دلیل که در ساختار ریه خلل وارد شده است.
با این توضیح، این نتیجه حاصل میشود که سلامت جسمی مصرفکنندگان شیشه کاملاً به خطر میافتد و در مرحله بعد سلامت روح دچار اختلال شده و زمینه به خطر افتادن سلامت اخلاقی مصرفکنندگان مواد مخدر صنعتی فراهم میشود. براین اساس بسیاری از رفتارهای نامتعارفی که در خیابانها مشاهده میکنیم همه حاصل مصرف مخدرهای صنعتی است که فرد را به نوعی انحطاط اخلاقی کشانده است.
براساس بررسیهای صورت گرفته تأثیراتی که مصرف شیشه در خانمها و آقایان میگذارد کاملاً متفاوت است. بهطوری که این بررسیها نشان داده مصرف شیشه از سوی آقایان باعث خواهد شد فرد به دیگر آزاری رو آورد و مصرف این ماده مخدر از سوی خانمها باعث میشود، فرد به خودآزاری رو آورده، به افسردگی دچارشود. در نهایت هم این افسردگی به خودکشی می انجامد. در نتیجه هر انحرافی به تخریب ساختاری و کلی منجر خواهد شد، زمانی که شکاف دیوار ترمیم نشود بهطور قطع دیوار ریزش خواهد کرد.
در بین کسانی که برای درمان اثرات سوء مواد مخدر صنعتی به شما مراجعه میکنند، از میان مشکلات عدیدهای که مصرف شیشه به لحاظ رفتاری براین افراد میگذارد چه چیزی بارزتر به نظر میرسد؟
فراموشی اغلب افرادی که شیشه مصرف میکنند در نوعی فراموشی به سر میبرند و عامل بروز چنین رفتاری پاک شدن بخشی از قطاع خاکستری مغز در اثر مصرف شیشه است.
بهطور مثال دو جوان به نامهای محمد و علی برای مشاوره به من مراجعه میکنند که اتفاقاً در همین باشگاههای ورزشی به دام مواد مخدر صنعتی افتادهاند. با بازوان ورزشی و سینه ستبر! اما شیشه آن ها را به جایی رسانده است که بیرون آمدنشان از خانه با خودشان است و بازگشتشان با خدا. زمانی که قصد بیرون آمدن از خانه را دارند آدرس منزل را در جیب خود میگذارند تا اگر در اثر فراموشی ناشی از مصرف مواد راه منزل را گم کردند، بتوانند از طریق آدرس نوشته شده از دیگران کمک بگیرند.
عوامل گرایش مصرف کنندگان مواد مخدر سنتی (تریاک، هروئین و…) به مواد صنعتی(شیشه) بر اساس برخی آمار و ارقام گفته میشود افرادی که در گذشته مواد مخدر سنتی (تریاک، هروئین و…) مصرف میکردند امروز به مواد صنعتی گرایش پیدا کردهاند، چه دلیل و عوامل پنهانی وجود دارد؟
دلیل عمده و اصلی این گرایش، در دسترس بودن مواد مخدر صنعتی، ارزان قیمت بودن آن و چگونگی مصرف آن است. ماده مخدری مانند شیشه به راحتی و در پایینترین قیمت نسبت به مواد دیگر خریداری میشود و مصرف آن به آسانی و دور از چشم عموم است.
در گذشته مواد مخدر سنتی مانند تریاک و شیره مقبوح شده بود و خانوادهها ننگ داشتند از گرایش به آن، اما امروزه یکی از بدترین مسائلی که مواد مخدر صنعتی و مسکرات پیدا کرده، این است که قباحت قبلی را به وقاحت بعدی تبدیل کرده، بهطوری که جوان بدون آنکه به این موضوع نگاه منکر داشته باشد از عنوان اینکه به شیشه اعتیاد دارد هیچ ابایی ندارد. بنابراین تغییر نگاه به مصرف مواد مخدر گرایش به آن را سهل و آسان میکند.
۴-۸-کودکان بزهکار
کودکان بزهکار در اصطلاح علوم روانی و تربیتی امروز ، به طور کلی به افرادی گفته می شود که عموما” یک معما و یا حداقل یک مشکل تربیتی برای جامعه ، پلیس و کارگردانان دستگاه های قضایی به شمار میروند .
پژوهش های انجام شده در مورد علل گرایش جوانان به استعمال شیشه در شهرستان وارمین و ...